2013. november 24., vasárnap

Kakaós csiga lépésről-lépésre



 Hozzávalók
  (kb. 30 db csinos csigához)

  Tészta:
    •   50 dkg liszt
    •   7 dkg puha vaj
    •   3 dkg élesztő
    •   3 dl tej
    •   1 tojás sárgája
    •   4 evőkanál cukor
    •   1 mokkáskanál só
      Töltelék:

    •   1 csésze cukor
    •   3 evőkanál kakaópor

    + 1,5 dl tej a sütés közbeni locsolgatáshoz és 1-2 evőkanál vaj a tészta megkenéséhez. (ld. lent)

    Elkészítés menete:

    • 3 dl langyos tejbe 1 ek. cukrot teszek majd 3 dkg élesztőt belemorzsolok és a tetejére 1 ek lisztet szórok.


    • Az 50 dkg lisztet dagasztótálba teszem. Hozzáadom a 7 dkg puha, lágy vajat, az 1 tojás sárgáját, 3 ek. cukrot, a sót és az időközben felfuttatott élesztőt.
    • Következik a dagasztás, kézzel. Amikor kész a dagasztás, azaz elválik a táltól a tészta, következik a kelesztés.
    • Pici liszttel meg lehet hinteni, ez nem annyira fontos és le kell takarni. Erre praktikus egy konyharuha. A kelesztés langyos helyen történjen, kb. 45 percig tart.
    • Amikor a tészta megkelt, kiöntöm a nyújtó"deszkára".
    • A tésztát kettéosztom. (így kis csinos csigákat tudok készíteni)
    •  Az egyik felét félreteszem a másikat kinyújtom, megkenem vajjal és megszórom a töltelék két összetevőjének összekeverése után a cukros kakaóporral.
     

    • A széleit szabadon hagyom, hogy miután feltekerem a vége összetapadjon. Jön a feltekerés.

    • Miután sikeresen feltekertem, egy éles késsel kb. 2 centiméteres szeletekre vágom.

    • Sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól min. 3 centiméter távolságra teszem, ráhagyva, hogy még sütés közben nőni fognak. Beteszem az előmelegített 180 C fokos sütőbe. Közben a tészta másik felét is előkészítem.


    • Félsülési állapotban (kb. 15-20 perc múlva) meglocsolom tejjel bőségesen. Ez a titka annak, hogy "krémes" a csoki benne. Ezt a lépést nem szabad kihagyni.

    • Amikor már kellemes illatot érzek kiveszem és miután hagytam hűlni egy kicsit, tálra teszem, porcukorral megszórva tálalom.



    ÉRDEKESSÉG?! LEHET BELŐLE TORTÁT IS KÉSZÍTENI!

    JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!  

    - GoF3r1 -

    Tetszett?
    kérlek csatlakozz 
     a kedvelőim táborához a facebookon 
    és 
    mindig értesülsz 
    a legfrissebb bejegyzéseimről:

    E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu
    !A blogban megjelenő szöveges és képi megjelenítések engedély nélkül nem felhasználhatóak!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése