2014. január 26., vasárnap

Hamburgerhús házilag

ha szabad így nevezni azt az ételt, amiben a húspogácsa nem tisztán marhahúsból készül... bár ha jobban belegondolunk ... vajon mindenhol abból van? :) A bejegyzés végére összeáll egy csinos hamburger is!

Vicc:
- Mi az, amikor a hamburger mosolyog?
- ???
- Kaján vigyor!

10 emberből közel 10 arra a kérdésre, hogy milyen eredetű étel a hamburger, rögtön azt a választ adja, hogy természetesen amerikai! Miért is lenne ez természetes?! Hiszen ha az ischler (isler) Ischl-i, akkor a hamburger miért ne lehetne Hamburg-i. Hamburg pedig mint köztudott nem amerikai város. :)

No akkor hogy is van ez? Konkrétan a legenda szerint se nem amerikai se nem hamburgi találmány, hanem még anno az ókori Rómában egy étterem tulajdonosa készítette el először, marhahús, só, bors, fehérbor és olivaolaj felhasználásával ... az amerikaiak ismerték fel benne a nagy üzletet és az ő általuk üzemeltetett "frencsájz" :) üzletláncok jóvoltából lett "híres" szerte a világon.

Mi nem járunk ezekbe az "éttermekbe", inkább itthon készítjük el, nem túl gyakran,
így:

Hozzávalók a húspogácsához: 
(6-8 tökéletes húspogácsa! lesz belőle attól függ mekkorát szeretnél)
  • 1 kg hús (fele sertés, fele marha ami nekünk nagyon bevált!)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma de lehet kettő is nem rontja el :)
  • 2 egész tojás
  • 2 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 kávéskanál őrölt bors
  • só érzéssel 
  • + ebben most volt még bazsalikom is, de ez nem feltétlenül fontos
Elkészítés menete:
  • A sertéshúst és a marhahúst ledarálom. Majd újra ledarálom a darált húst ekkor a vöröshagymát is beledarálom. 
 
  • A fokhagymát kinyomóval áttöröm, hozzáadom. Két egész tojást ütök hozzá. Hozzáadom a köményt, a sót és a borsot, bazsalikomot. (Ha van még kedvelt fűszer, akkor azt is ebben a menetben kell hozzáadni.)
 
  • Jól összedolgozom, egészen addig ameddig teljesen összeáll. Ezután letakarom az edényt alufóliával és hűtőbe teszem. Érdemes előző nap este összeállítani a masszát és másnap kisütni mert az ízek így érnek jól össze! Én így szoktam! Megéri!
  • Eljön a másnap és mielőtt fogyasztod, akkor frissen érdemes kisütni a húspogácsákat. Így szoktam, szaftosan felejthetetlen élményt nyújt. Nem kell sokáig sütni. Van aki egy jól felhevített vaslapon süti, én pedig zsírban. Kérget sütök neki megfordítom és átsütöm. Így jó szaftos lesz.
 
  • Ameddig sül a hús addig, paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát és sajtot szeletelek, valamint a friss saláta leveleit egészben lebontogatom, tányérra teszem.
  • A zsömléket átmelegítem a sütőben, de vigyázat könnyen kiszárad! Erre a célra egy közeli pékségben kiváló péksütemény kapható, de legközelebb egy saját sütésű zsömlével is előrukkolok.
  • Amikor minden összetevő adott... ( a mustár is!)
 
  • ....és kellőképpen megéheztem, összeállítom a házi hamburgert. Tudom hogy nyugodtan megehetem, hiszen tudom, hogy mi van benne... :)

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu