2013. november 24., vasárnap

Kakaós csiga lépésről-lépésre



 Hozzávalók
  (kb. 30 db csinos csigához)

  Tészta:
    •   50 dkg liszt
    •   7 dkg puha vaj
    •   3 dkg élesztő
    •   3 dl tej
    •   1 tojás sárgája
    •   4 evőkanál cukor
    •   1 mokkáskanál só
      Töltelék:

    •   1 csésze cukor
    •   3 evőkanál kakaópor

    + 1,5 dl tej a sütés közbeni locsolgatáshoz és 1-2 evőkanál vaj a tészta megkenéséhez. (ld. lent)

    Elkészítés menete:

    • 3 dl langyos tejbe 1 ek. cukrot teszek majd 3 dkg élesztőt belemorzsolok és a tetejére 1 ek lisztet szórok.


    • Az 50 dkg lisztet dagasztótálba teszem. Hozzáadom a 7 dkg puha, lágy vajat, az 1 tojás sárgáját, 3 ek. cukrot, a sót és az időközben felfuttatott élesztőt.
    • Következik a dagasztás, kézzel. Amikor kész a dagasztás, azaz elválik a táltól a tészta, következik a kelesztés.
    • Pici liszttel meg lehet hinteni, ez nem annyira fontos és le kell takarni. Erre praktikus egy konyharuha. A kelesztés langyos helyen történjen, kb. 45 percig tart.
    • Amikor a tészta megkelt, kiöntöm a nyújtó"deszkára".
    • A tésztát kettéosztom. (így kis csinos csigákat tudok készíteni)
    •  Az egyik felét félreteszem a másikat kinyújtom, megkenem vajjal és megszórom a töltelék két összetevőjének összekeverése után a cukros kakaóporral.
     

    • A széleit szabadon hagyom, hogy miután feltekerem a vége összetapadjon. Jön a feltekerés.

    • Miután sikeresen feltekertem, egy éles késsel kb. 2 centiméteres szeletekre vágom.

    • Sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól min. 3 centiméter távolságra teszem, ráhagyva, hogy még sütés közben nőni fognak. Beteszem az előmelegített 180 C fokos sütőbe. Közben a tészta másik felét is előkészítem.


    • Félsülési állapotban (kb. 15-20 perc múlva) meglocsolom tejjel bőségesen. Ez a titka annak, hogy "krémes" a csoki benne. Ezt a lépést nem szabad kihagyni.

    • Amikor már kellemes illatot érzek kiveszem és miután hagytam hűlni egy kicsit, tálra teszem, porcukorral megszórva tálalom.



    ÉRDEKESSÉG?! LEHET BELŐLE TORTÁT IS KÉSZÍTENI!

    JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!  

    - GoF3r1 -

    Tetszett?
    kérlek csatlakozz 
     a kedvelőim táborához a facebookon 
    és 
    mindig értesülsz 
    a legfrissebb bejegyzéseimről:

    E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu
    !A blogban megjelenő szöveges és képi megjelenítések engedély nélkül nem felhasználhatóak!

    A kezdet...

    Kedves Barátaim!
    e-mail: gof3r1akonyhaban(kukac)postafiok.hu

    2013-11-24-én útjára indítom a saját blogomat "GoF3r1 a konyhában" címmel...

    ...így örömmel adok hírt, hogy megszületett az elhatározás, ami már sok embertársamban is... blogot írok... vezetek mától. Hogy milyet? Semmi extrát... vagy mégis? Hiszen sok hölgy indított már az elmúlt évek során gasztronómiai blogot, on-line recepttárakat, de én két kislány édesapjaként egyedül vagy a feleségemmel, a lányaimmal közösen, többnyire az ő kedvükbe járva készítek/készítünk ezt-azt, hobbiból.

    Szeretem a hasamat, szeretek jó kedvből sütögetni, főzőcskézni, bent és a szabadban egyaránt... Kiváló tanácsadóim vannak a családban, akik magas szinten nagy szeretettel sütnek-főznek, köztük az Édesanyám, a Feleségem... :)

    Mindemellett érdekelnek a történelmi Magyarország területén lévő tájjellegű egyszerűbb étkek és az idősebb generáció hátrahagyott házi írásaiból fennmaradt receptek is. Időnként ilyeneket is bemutatok a későbbiek során.

    Szóval a blogom különféle édes és sós ételeket mutat majd be, különféle korokból és tájakról melyeket igyekszem magam is elkészíteni, saját fotókkal is dokumentálni, bemutatni akár az elkészítés teljes menetét vagy csak a végeredményt. Célom, hogy mindenki aki kedvet érez hozzá bátran kezdjen hozzá a remekművek elkészítéséhez, ahogy azt teszem én is. Mert nem lehet mindenki profi, de van akinek kell egy kis bátorítás! Mint pl. Lajos barátomnak aki megpróbálta egyedül a fonott kalácsot elkészíteni amit tőlem látott.. ami végül elsőre nem úgy nézett ki ahogy azt szerette volna de jóízűen fogyasztotta el... ha pedig nem sikerül az sem baj...

    Ezen túlmenően pedig kutatom a közzétett ételek egy-egy összetevőjének szervezetünkre gyakorolt hatását, ha azt akár magában, akár feldolgozva fogyasztjuk el. Pl. alma, dió, só, bors...

    Tehát nem egy szimpla "receptgyűjtemény" a cél, hanem a konyhai sürgés-forgás, örömszerzés, hobbi szintű írásbeli dokumentálása és a régi korok, különböző magyar ajkú tájegységek egyszerű de nagyszerű ételeiből való szemezgetés. Azaz egy "hobbi-cukrász-séf" érdeklődésének megosztása, hogy abból minden kedves ide látogató bátorságot tudjon meríteni.

    Szívesen veszek e-mailben mindenféle kritikát, építő jellegű ötletet... és recepteket amit "nagyanyáink" hagytak ránk akár saját kézírásukkal!

    Hamarosan folytatás következik...

    Ui: most megyek mert gránátalmát eszünk a lányokkal :)

    Üdv,
    Feri 
    (GoF3r1) a vége egy egyes! :)
    gof3r1akonyhaban(kukac)postafiok.hu