2014. augusztus 1., péntek

Töltött tök

avagy hogyan töltöttem meg Miklós bácsi tökét :)


Van egy kedves barátom, akinek van egy szép háza a Zemplénben, Monokon. Két hete hétvégén Füzérradványba készültünk a családdal hogy megkóstoljunk sok finom derelyét, hiszen derelyefőző fesztivál volt immár negyedik alkalommal a Károlyi kastély parkjában. Kitaláltuk, hogy már előző nap elindulunk és este megszállunk a barátom házában. Így egy komplett zempléni hétvégét töltöttünk el a lányokkal.
A szálláshelyen hihetetlen nyugalom volt! Azt hittem, hogy még emberrel sem fogunk találkozni. Ám amikor a házhoz tartozó lejtős telken bóklásztam és csodáltam a tájat, megpillantottam a szomszéd kertjét, egy mesésen rendezett óriási konyhakertet a hegyoldalon. A kert gazdája pedig Miklós bácsi, aki kint volt a kertben. Elmesélte, hogy már több mint 35 éve él önellátó életet a hegyen. Amit nem tud megtermelni azt elcseréli ott helyben a szomszédaival arra, amiből neki van többlete. Éppen kertészkedett. Szóba elegyedtünk és jót beszélgettünk az öreggel, megmutatta a jószágait és a kertjét, majd a búcsú pillanatában két nagy zöld tökkel ajándékozott meg.
A baráti kézfogás után boldogan cipeltem a két jóképű tököt. Azon nyomban el is döntöttem, hogy megtöltöm őket amint hazaérünk, így mégis méltó véget ér rövid életük, legyalult társaikkal szemben!

Nézzük mit követtem el!

Hozzávalók:
  • tök (jelen esetben zöld héjú spárgatök) de lehet cukkini is
  • csirkemell
  • lecsó
  • fűszerek: só, bors
  • rizs
  • bab
  • kukorica
  • sajt
  • tejföl

Elkészítés menete:
  • A tököket megmosom, hosszában félbe vágom, egy kanál segítségével eltávolítom a magot és tepsibe teszem. Ameddig a tölteléket készítem hozzá előpárolom a sütőben, így a végén kellemesen megpuhul és az étel köret és savanyúság nélkül is egy valóságos élményt nyújt!
  • A csirkemellet ledarálom, kis zsíron felpirítom. Közben fűszerezem, sóval, borssal majd hozzáadom a házilag eltett, vagy előző napról megmaradt lecsót. (hagyma, paprika, paradicsom) Lassan főzöm.
  • Közben rizset főzök külön.
  • Előző napról maradt konzerv bab és kukorica amit a pizzára nem raktunk rá így a végén ez is belekerült a húshoz. 
  • A közben már félig megpárolódott tököt kiveszem a sütőből. A lecsós, babos, kukoricás csirkemellet és a rizset összekeverem és beletöltöm a tökbe. Ekkor már tele is van Miklós bácsi töke! :) :) :)
  • Ezután megkenem, lecsorgatom a tetejét tejföllel és sajtot reszelek rá.
  • Visszateszem a sütőbe és összesütöm. Gyakorlatilag szinte teljesen készen van az étel már tehát nem kell neki sok idő, a töknek kellett még puhulnia. 
Elkészült és mivel elég kiadós étel, maradt belőle, ám nagyon finom volt még másnap is! A képeken látható díszítés pedig még pikánsabbá tette az ízélményt... Nem a szőlőlevélre gondolok itt természetesen! :)







JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

-GoF3r1-


Tetszik?
...kedvelj a facebook-on
 és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzésekről.


e-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu