2013. december 15., vasárnap

Túrós batyu

illetve Túrós béles, ki hogy ismeri...


Ismét egy olyan süti, amit szinte mindenki kedvel. Aki nem, neki a túróval lehet baja... :)

Pedig a túró, alacsony zsírtartalmú, magas biológiai értékű fehérjében gazdag, kalciumot és foszfort is tartalmazó tejtermék. Alacsony energiatartalma miatt speciális szénhidrátdiéta jeles képviselője is, kevesen tudják, hogy a túró kifejezetten könnyen emészthető szervezetünk számára. Élettani hatása miatt máj- és cukorbetegek részére is kiváló eledel.

Egyszóval én nagyon szeretem, minden formában, legyen az palacsinta töltelék, torta krém, csusza feltét vagy akár kelt tészta batyu tartalma...

A mai bejegyzés ez utóbbiról szól.

Nézzük!

Hozzávalók:

     Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál porcukor
  • 6-7 dkg zsír (olvasztva)
  • 2-2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • pici só
     Töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás (sárgája és fehérje külön!)
  • 2 evőkanál búzadara
  • 3-5 evőkanál porcukor
  • mazsola ízlés szerint (egy jó nagy marék! min.)
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 csomag vaníliáscukor 
      + 1 tojás a lekenéshez!


Elkészítés menete:

Először a tésztát állítom össze, a töltelékkel ráérek, mert bőven van idő rá, amikor a tészta kel, így nem veszítek drága időt.

  • A 3 dl tejet langyosítom, teszek bele 1 evőkanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és a tetejét meghintem egy kis liszttel. Ameddig felfut az élesztő, fél kiló lisztet, egy egész tojást, a felolvasztott zsírt (lehet vaj is de így költségkímélőbb), a másik evőkanál porcukrot és egy kis sót dagasztótálba teszek. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt és összedagasztom, szokás szerint kézzel. (hiszen régen nem volt gép mégis isteni finomakat sütöttek nagyanyáink, ennek a titka pedig a kéz melege lehetett)

Amikor kellően összedagasztottam a tésztát, meghintem egy kicsi liszttel, letakarom és meleg helyre teszem. Minimum duplájára kelesztem.















Addig van idő, mint említettem is már, a töltelék elkészítésére.

  • A túrót, két tojás sárgáját, a búzadarát, a cukrot és a mazsolát egy tálba teszem és jól összedolgozom egy villával. 
  • A két tojás fehérjét felverem.
 

  • Az így kapott kemény habot hozzáöntöm a túrós töltelékhez és óvatosan összeforgatom. 
 
Ezzel elkészültem a töltelékkel.
  • Közben jól megkelt a tészta. Kiöntöm lisztezett nyújtódeszkára, majd vékonyra kinyújtom. 


Lehet jó vékony, kb. 3 mm is, mert úgyis tovább kel még. Ebből a mennyiségből nekem 27 darab lett.




  • Kb. 10x10 cm-es alapokba egyenlően elosztom a tölteléket. 
  • Az átellenes sarkait kissé kihúzom, majd felhajtom, összefogva mind a négyet, lazán csavarok rajta, majd finoman lenyomom, így biztosan nem nyílik szét. :) (Ha mégis, akkor sincs semmi baj, mert úgyis elfogy... :) ... fel a fejjel legközelebb sikerül.)



  • A négy sarkát kissé megigazítom és katonás sorban várakoznak a sütésre. 
  •  Sütőpapírt teszek a tepsibe és kellő távolságra ráhelyezem őket.

Egy tojást fel kell még verni és lekenni a tetejét. (erről nem készült kép kivételesen.) 
A 27 darab, 3 tepsiben szellősen elfér, így nem is nőnek, sülnek össze. 
180 C fokon kb. negyed óra alatt kész. 
Miután kivettem és hűlt egy kicsit porcukorral tálalom.


Íme a mai ebédünk sztárvendégei: 

Jó étvágyat kívánok!

-GoF3r1-

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:



Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu