2013. november 25., hétfő

Szeretjük a levest!?!!!?!!!

"... Két ember kortyolgatta csendben a teát. Egykis idő múlva az egyik megszólalt:
- Az élet olyan, mint egy csésze langyos leves.
- Mint egy csésze langyos leves? - kérdezte a másik. - Miért?
- Honnan tudjam én azt?? Mit gondolsz, mi vagyok én?
Filozófus? "
/Anthony De Mello : Abszurd Egypercesek / 


Levest már az őskorban is fogyasztottak... ezt olyantól tudom akinek olyan mondta, aki szintén olyantól tudja... akinek.... anno egy ősember mondta! :)  De kérem... vegyük ezt sokkal komolyabban!

A leves fogyasztása igen is nagyon fontos! Lehetőség szerint nap mint nap! A leves élettanilag komoly szerepet tölt be a mindennapi táplálkozásban. A mai szokások szerint a rohanó világ szülte instant por alapú folyadékok, elnézést, hogy ezeket nem sorolom a leves kategóriába, de azt gondolom hogy ebben egyetérthetünk...

Szóval számomra a leves amit mi magunk főzünk - esetenként főzés nélkül készítünk -, frissen beszerzett jól megválogatott alapanyagokból. Legjobb ha magunk termesztjük és gondoskodunk a megfelelő tárolásról is ami a téli időszakot illeti.

A levest átlagosan 2,5-4 dl közötti adagban mérjük. Amikor azt mondjuk, hogy evés közben jön meg az étvágy azt pont a hazai szokás szerint, zömmel előételként tálalt kedves fogásnak, a levesnek köszönhetjük. A leves ugyanis étvágygerjesztő hatással van szervezetünkre.

Lehetőség szerint zöldségek, gyümölcsök felhasználásával készítsünk leveseket. A magas rost tartalom szintén kedvezően hat anyagcsere folyamatainkra. Érdemes a főzés nélkül készíthető jellemzően gyümölcs alapú leveseket előnyben részesíteni nyári időszakban. (később ilyet is teszek fel... egy étterem tulajdonos barátom ajánlásával - ő még nem is tudja - most jutott eszembe, hogy erről írok...)

A leves fogyasztása nem csak élettanilag fontos, nem csak az egészséges táplálkozás alapja. Hozzájárul a napi - amúgy tragikusan alacsony - folyadékbevitelünk egy részének fedezéséhez is! (tisztelet a kivételeknek... ami a kellő mennyiségű folyadékbevitelt illeti)

Hasznos a szervezetünk számára ha a levesünket frissen áttört/reszelt zöldséggel illetve gyümölccsel gazdagítjuk miután elkészítettük, megfőztük a fogást, így biztosak lehetünk abban, hogy szinte azonnal jól hasznosuló vitaminokhoz is jutunk. Persze azokat használjuk amilyenek amúgy is levesünk alapanyagául szolgáltak így nem változik az ízhatás. Célszerű az elején elkülöníteni az alapanyagokból erre a célra.

TIPP: ha apróra vágott snidlinggel, zeller-, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel stb. díszítjük levesünket tálaláskor, hozzájárulunk a szükséges napi C-vitamin bevitelünk egy részéhez is!

A következő bejegyzésem egy saját magam készítette zöldségeket is gazdagon tartalmazó leves lesz - blogom első levese :) -, amit nagyon szeret az egész család! A feleségem nem érti miért de amikor én főzöm meg ezt a levest valahogy finomabb... (Ez persze nem igaz de ne mondjátok el neki! szeretném megtartani ebben a hitben :) )

Ha tetszik majd, készítsd el, beleadva szívedet-lelkedet is, mert egy étel attól igazán különleges, ez az ami egyedivé és felejthetetlenné teszi azt! Ezt ne feledd! Ez a lényege az egésznek!

Akkor hát jön egy finom leves..                                                             L
                                                                                                         E
...hamarosan...!                                                                                               V
                                                                                                                                     E
GoF3r1                                                                                                         
                                                                                                                                                             S
                                                                  
E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu                                                  
                                                                                                    
Ui: Isten éltessen sokáig Édesanyám, Katalin nap alkalmából!