2014. február 9., vasárnap

BASKETBALL TORTA

...egy szülinapos, kosaras Kis-tündérnek! :)


Ebben a bejegyzésben a kosárlabda pályát ábrázoló torta elkészítésének részletes bemutatására vállalkozom.

Minden ilyen jellegű torta rengeteg alkotó órát vesz igénybe ezért nem ígérem, hogy rövid leszek. Amúgy sem tudok... :) Aki ismer, tudja.

Előtte egy rövid gondolat az ajándékozásról, mint örömszerzésről. Manapság az egyik legnehezebb dolog az, hogy az ünnepeltnek, mit vegyünk? Ez sok mindenki nagy problémája és ilyenkor van az, hogy valami teljesen felesleges ajándék "születik".
Ezért én egy ideje elhatároztam, hogy ha születésnap, akkor egy saját készítésű, maximálisan személyes képet festő tortát készítek... Eddig bejött... :)
Most is egy ilyen mű készült!

Így:

Hozzávalók:

 - Piskóta:
 (két laphoz írom, ha külön-külön sütöd akkor fele-fele, én külön sütöttem mert nehéz lett volna  kettévágni ekkorát)
  • 8 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg cukor
  • 2 púpos ek. kakaó
  • 2 cs. sütőpor
  • 8-10 ek. víz 
 - Töltelék:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliapuding
  • 7 dl tej
  • 2-3 cs. vaníliáscukor
  • mazsola
  • meggy lekvár a krém alá
- Burkolókrém: 
   (a marcipán alá! FONTOS!)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 2 csapott ek. liszt
  • 2 ek. víz
  • 2 ek. tej
- Fedés, dekoráció:
  • 450 g marcipán (3x150g-os rúd) -  éppen elég ha csak a tetejének a fedése a cél
  • színes dekorcukor
  • pályarajzhoz, felirathoz, rögzítéshez: 1 tojás fehérje + 15-20 dkg porcukor
  • marcipán maci
  • műanyag irodai kosárlabda játék 2 db (labdákkal)

Elkészítés menete:

  • Piskóta - 2 kakaós tortalap készült külön-külön

Egy laphoz tehát 4 tojást kettéválasztok.

A sárgákhoz adok 10 dkg cukrot, 4-5 evőkanál vizet és összekeverem.


A fehérjéhez is adok 10 dkg cukrot, géppel alacsony fordulaton felverem habbá. Selymes tojáshabot kapok.

 
A sárgákhoz az 1 csomag sütőpor, a liszt és a kakaópor keverékét részletekben hozzáadom és elkeverem. Kapok egy elég sűrű masszát, de nem kell megijedni!



Ebbe a masszába óvatosan beleforgatom a fehérjéből készült habot, így már finom krémes lesz.


Tepsibe teszem és 180 C fokon 25 perc alatt készre sütöm.


Ezt megismétlem, így kész is a két kakaós piskóta

  • Töltelék krém:
 Két csomag pudingporból sűrű pudingot főzök. Azaz nem az eredeti mennyiségű tejjel, mert csak 7 decilitert adok ehhez a mennyiséghez. Ekkor adom hozzá a vaníliás cukrot és a mazsolát is, nehogy kimaradjon. 


 Közben a szoba-hőmérsékletű, puha vajat géppel kidolgozom, hozzáadva a porcukrot. 


A pudingot hagyom magától kihűlni, úgy hogy lefedem egy kis alufóliával. Így nem bőrösödik be!


A kihűlt mazsolás vaníliapudingot részletekben adagolva összekeverem a vajas cukros masszával és kész is a krém amit beletöltök a két piskótalap közé. A krém alatt még megkenem egy kis házi meggylekvárral is. :)

 


Isteni íze van... :) A felső piskótalapot a végeinél középen bevágom és beleteszem a játék alapját úgy, hogy rá tudjam építeni a végén a palánkot.
  • Burkolókrém:
A marcipán alá nem javasolt pudingos, tejszínes krémet kenni. A jó eredmény érdekében az alábbi krém kerül alá. Ez bevált!
Két evőkanál vizet és két evőkanál tejet 1-2 evőkanál liszttel elkeverek.


3 egész tojást felverek és hozzákeverem az előbbihez.


Kézi habverővel való folyamatos kevergetés közben felfőzöm. Így nem rántottát kapok, hanem egy sima pudingszerűséget.

20 dkg vajat és 20 dkg porcukrot a töltelék krém készítésénél leírt módon összedolgozok. Amikor a tojásos krém kihűl akkor összedolgozom az egészet.



Ezzel a krémmel átburkolom a teljes tortámat.
  • Dekoráció:
A marcipánt összedolgozom egy golyóvá, majd kinyújtom. Nem "hókusz-pókuszoltam" se porcukorral se étkezési keményítővel. Simán a speciális nyújtólapomon elnyújtom a kívánt méretre (ezen nem ragad le), akkorára, hogy teljesen befedje a tortám tetejét. Ez a kosárpálya padlója.



Bejelölöm a kívánt rajzolatokat.


Elkészítem a máz anyagot (ez a mézeskalács készítéskor használatos máz). 1 tojás fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot keverek ( a tojás nagysága a meghatározó) és zsacskóba töltöm, aminek az egyik sarkát levágom.

 

Ezzel rajzolom fel a pályát. Ezzel rögzítem a macit, a nézőket ábrázoló kekszeket, a boldog születésnapot táblácskát is...


...és így tovább, innen már az egyéni fantázia szab csak határt...

...íme a végeredmény:








Jó étvágyat kívánok! :)

- GoF3r1 -

Tetszik?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu