2014. szeptember 13., szombat

Szilvás gombóc


...a nagy kedvenc!



"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem."
Kaptunk is sok finom szilvát,
Készítettem gombócot.
"Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem. "

... és TE?

A szilva egy fantasztikus gyümölcs. A szervezetünkre gyakorolt számos hatása ismert. Antioxidáns hatású! Hashajtó hatásából eredően jó béltisztító is. Magas bórtartalma miatt a csontritkulás ellen is véd, vércukor csökkentő hatása is ismert. Magas káliumtartalma kedvezően hat a keringésre, ezáltal a vérnyomásra. Rendszeres fogyasztásával akár a koleszterinszint is csökkenthető.
A, C és E vitaminokban gazdag!

A szilva nem csak frissen, de aszalt formában is kiváló döntés! Készítünk belőle lekvárt, pálinkát és számos étel fantasztikus eleme.

Nincs ez másképpen egy burgonya alapú tésztával körbevett esetben sem! Ez a szilvás gombóc. Mindenki nagy kedvence! Ha esetleg nem, akkor Te még nem ettél belőle...

Hozzávalók: ( a képeken látható gombócból kb. 30-32 darabhoz)


      Tészta:
  • bruttó 1,2 kg burgonya
  • kb. 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2,5-3 dkg vaj
  • zsemlemorzsa
      Töltelék:
  • cukor
  • fahéj
  • szilva
      Egyéb:
  • zsír
  • zsemlemorzsa
  • liszt
  • méz

Elkészítés, képekkel:

  •  A burgonyát megmosom, meghámozom, majd kis kockákra vágom. Átmosom és felteszem főni.
  • Kevés zsíron zsemlemorzsát pirítok, cukorral. Közben fő a krumpli...
 
 
 
  •  Szilvát mosok, félbe vágom őket, kereszt irányban. Közben fő a krumpli...
  •  A főtt burgonyát összetöröm és félreteszem hűlni. Előkészítem a tojást, a lisztet, zsemlemorzsát és a vajat.
  • Amikor kihűlt a tört krumpli, hozzáadom a tojást, a vajat, kevés lisztet és zsemlemorzsát. A többi lisztet fokozatosan dolgozom hozzá.
  • Amikor már a tészta nem ragacsos, vagy legalábbis nem nagyon, kiborítom a "nyújtódeszkára" és ha szükséges akkor még átdolgozom egy kis liszttel.
 
  • A tészta felét kinyújtom. A cél 3-4 mm, de van amikor a közepe vastagabb marad. Sebaj kicsit vastagabb lesz a tészta a szilva körül, annyi hogy ez esetben tovább kell főzni egy kicsit, miután feljött a főzővíz felszínére.
  • A széleit levágom és szabályoshoz közeli négyszögekre vágom fel. (kb. 8x8 cm) Cukor és fahéj keverékét a tészták közepére halmozok (kb. 1-1 ek.) majd ráhelyezem a fél szilvákat.
  • A sarkait összefogom, mint amikor túrós batyut készítek :) majd az illesztési vonalakat összedolgozom és a két kezemmel golyót formázok belőle, lágyan.
 
  • A gyerekek is élvezik ilyenkor mindig lassabban haladok, mert ők is segítenek formázni! :)
  • Közben nem írtam, de felteszek egy nagyobb edénybe enyhén sós vizet főni. Ebbe teszem majd a gombócokat, amikor forrásban van. Először leúsznak az aljára, majd feljönnek és akkor még főzöm egy kicsit.
  • Amikor feljött még főzöm egy kicsit, kiveszem és a pirított zsemlemorzsában megforgatom. Utána már csak a tálalás marad. A belseje fantasztikusan szaftos lesz!

Még több ínycsiklandó kép a végeredményről:






JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

-GoF3r1-


Tetszik?
...kedvelj a facebook-on
 és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzésekről.


e-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu