2014. január 5., vasárnap

Egér család

...terítéken ... az egerek! :) avagy "Apa, ilyet holnap is csinálsz?"

Kinek ne halmozódna fel egy csomó csokimikulás decemberben. Főleg a gyermekes családokra gondolok itt első sorban amilyen a miénk is...

Nálunk nem divat, hogy két po... hmm..., akarom mondani, hogy tömjük a gyerekbe a csokoládét, ha kell, ha nem, csak azért mert van. 
Van egy mértéktartás a rendszerben és bizonyos alkalmak, amihez kötődik, de akkor sem mértéktelen módon. Az év legnehezebben menedzselhető időszaka a december amikor jön a Mikulás. No ekkor édesség édesség hátán, köztük számtalan csokimikulás költözik be az otthonunkba.. Mert a nagyszülők, keresztszülők ... sorolhatnám még órákig kinek a "mikulása" jár erre olyankor. Ez persze rendben is van így... Hiszen még januárban is tele van egy doboz ami nem azt jelenti, hogy meg kell enni, hanem, hogy milyen nagy a család és mennyien szeretik a mi két csemeténket. :)

Szóval mi nem direkt módon tömjük a gyerekekbe a csokit, hanem mindig igyekszünk azt valamivel összekapcsolni és láss csodát nincs is bennük az az igény hogy nap mint nap csokoládét kérnek...

Gondolok itt arra, hogy palacsintára öntetként kiválóan használható, de akár torta díszítésre is...

Most egy izgalmas hasznosítási formát mutatok be, egy olyan édességet amiben ott a sok vitamin (alma, dió), nem kell sütni és még csokival is kombinálható de megint nem a csokiról szól. Persze ad hozzá egy nagy pluszt.

Hozzávalók:
  • 20 dkg darált keksz
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 3 közepes méretű alma
  • pici rumaroma
  • 2 közepes/nagy csokimikulás + egy kis vaj -> összeolvasztva (természetesen tortabevonó is használható, vagy marcipán...)
  • dekorcukor (kapható tubusos formában, de tökéletes a tojásfehére+porcukor máz is ami a mézeskalácsra szokott készülni, így nem kell külön emiatt boltba menni)
      ( Máz: 1 tojásfehérje + átl. 15-18-20 dkg porcukor - attól függ 
      mekkora a tojás) 
  • 3 szem aszalt sárgabarack (ha nincs nem fontos, ez lesz a füle)
  • opcionálisan: mazsola stb. (...) - ebben most nem volt egyéb extra.

Elkészítés menete:
  • A kekszet, a diót ledarálom. Kapható darált változatuk is, de én szeretem magam darálni. Így a biztos. :) Egy tálba teszem, kimérem a porcukrot, rumaromát és hozzárakom.
  • Meghámozok három közepes, mondhatni normál méretű almát és a száraz összetevőkhöz reszelem, nem szálasra, hanem pépesre! (mint ahogy Édesanyánk gyerekkorunkban, amikor diétára ítélt az orvos! :) )
  • Ezt egy villa segítségével jól összedolgozom. Végül egy nagy gombóccá össze kell állnia.
  • Egy bő 60 dkg-os gombócot kaptam, tetszés szerint szétosztható. Jelen esetben egy Apa egy Anya és Két különböző méretű Gyerek egeret készítettem belőle. (Nyilván a nagyok egyszeri elfogyasztásra nem ajánlottak ezért érdemesebb több kisebbet készíteni. Pl. 6 db 10 dkg-os - tapasztalat szerint még ez is sok egy gyereknek egyszerre...)
  • Egér formát adunk a kis gombócoknak. Leginkább egyik oldalára csúcsosítjuk, de ahogy sikerül pont úgy lesz jó. :) Majd egy tálcára teszem őket, szépen sorba... Ajánlom a sütőpapírt alá, mert a bevonó csoki lecsoroghat és hozzáragad a tálcához, nehéz elválasztani, dermedés után. A sütőpapírtól hipp-hopp elválik.

  • Ezután hűtőbe teszem, hogy addig is hideg legyen ameddig a mázat elkészítem hozzá. Ekkor halálra ítélek ehhez a mennyiséghez két csokimikulást, mert egy nagy kevés lenne. Óvatosan felolvasztom és egy kis vajat teszek hozzá. Nem kell főzni, csak éppen felolvasztani. Utána a meleg szinte forró masszát egy hűtőzacskóba teszem, aminek az egyik sarkát levágtam már. Előveszem a hűtőből az egereket és bevonom a csokimázzal. A hideg testükön gyorsan köt a csoki gyorsan kell cselekedni. Majd dekorcukorral vagy házi cukormázzal szemeket, orrot, bajusz és farkincát kreálok. Füle nem fontos de kedves hozzá, amit most aszalt sárgabarack felhasználásával készítettem nekik.

 ÍME AZ EGÉR CSALÁD:
 



JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu