2014. január 24., péntek

Kökénylekváros ISLER étcsokoládéval bevonva


 ... egy osztrák eredetű finomság, a feleségem kedvence, a múlt hét végi süti!

Bad Ischl egy osztrák fürdőváros, ahol I. Ferenc József császár nyaranta pihent. Itt készítettek számára először olyan süteményt, ami két linzerszerű korongból állt, lekvárral volt megtöltve és mindez csokoládéval volt leöntve. Ez lett az egyik nagy kedvence, a világszerte népszerűvé vált Ischl-i sütemény az ischler, magyarul isler. :)

Tudtad-e, hogy az ischler az 1832-ben alapított Zauner cukrászda nevéhez fűződik! (?)


Forrás: internet
Úgy látom, hogy a Zauner cukrászdában mindig van ischler, isler :)

Egyszer el kell menni megmártózni a fürdőváros gyógyvizében és enni egy eredeti ischler-t a Zaunerben! 
Az isler receptjét persze biztosan nem adják ki... :)

De ígérem, hogy ha ott járok valaha, teszek rá kísérletet, hogy megszerezzem... :)


Ennek híján, most a jól bevált linzerem receptjének alapjaira építkezve mutatom meg, hogy az én islerem hogy is néz ki.

Az alábbi csökkentett adagban két nagyobb és három kisebb készíthető...
A linzernél megszokott 3:2:1 liszt-vaj-porcukor arányt érdemes tartani!

Hozzávalók:


(két nagyobb és három kisebb isler készült ennyiből)
  - Tésztához:

  •   15 dkg liszt


  •   10 dkg vaj


  •   5 dkg porcukor

  •   1 tojás sárgája


  •  1 csomag vaníliás cukor és egy kis reszelt citromhéj ízlés szerint


   - Töltelék:
  • kökénylekvár ( de ez tetszőlegesen választható, mondjuk amilyen éppen van :) )
  - Bevonáshoz:
  • 60 g étbevonó + 30 g vaj (ezzel én a két nagyot és csak két kicsit tudtam bevonni!)

Elkészítés menete:



  • Minden összetevőt egy tálba teszek. Előny ha az összetevők hidegen kerülnek bele. A vajat sem ajánlom megolvasztani, hiába hideg, a gyúrás közben a kéz melege kellőképpen megolvasztja.

  • Összegyúrom. (kézzel!)
 
  • Amikor összeáll egy gombóccá, akkor beleteszem egy hűtőzacskóba és beteszem a hűtőbe, minimum fél órára. (nem baj ha kicsit több)
 
  • Közben előkészítem a tepsit, teszek bele sütőpapírt, a "nyújtódeszkát", és a kívánt kiszúró-formákat. (a gyerekek szeretik az állatfigurákat is)

  • A pihenőidőt betartva érem el a célomat! Ha nem pihentetem hűvös helyen minimum fél órát, akkor nem is várhatok kielégítő végeredményt. Miután kiveszem a hűtőből, kicsomagolom és viszonylag vékonyra nyújtom ki. (ez megint csak ízlés kérdése, de jobb ha nem annyira vastag)

  • Ezután kiszúrom a kívánt formákat és a tepsibe helyezem. A fenti mennyiségből 4 db nagy és 6 db kis linzerkorongot tudtam kiszúrni, az anyagot maradéktalanul felhasználva.

  • 160-180 C fokos előmelegített sütőben sütöm, de nem kell barnára sütni, én úgy szeretem ha világos marad. Hamar átsül. Kiveszem és hűtöm.
  • Amikor hűlt egy kicsit, a sütéshez használt sütőpapírra teszem a korongokat és összeragasztom az azonos méretűeket lekvárral. Ehhez a tésztához most kökénylekvárt használtam, hogy kellően egyedi legyen az islerem. :)


  • A sütőpapíron dolgozok tovább mert erről könnyen felvehető lesz a már bevont sütemény. (ha más felületen dolgozol akkor előfordulhat, hogy hozzáköt a csoki, nehezen lehet szépen elmozdítani)
  • Közben ameddig hűlnek a sütik, elkészítettem az bevonó masszát. Ehhez most egy 60 grammos étbevonót és 30 gramm vajat olvasztok össze úgy, hogy nem közvetlenül a lángon hanem egy edény iktatok közbe amibe vizet teszek. Ebbe helyezem a kis jénait amibe a két összetevő úgy olvad meg, hogy nem ég le még véletlenül sem. Ez így ajánlott!




  • Amikor a massza kész, azaz már szép sima, akkor bevonom vele a már lekvárral meg"töltött" és kihűlt!!! linzeremet... majd rövidesen, amikor a csoki is kellőképpen megdermedt rajta, felfalom ... vagy ha kibírom, akkor egy napot várok és finom puhán fogyasztom el ... ezt odabízom, nekem nem megy :) !
 

Nem lett a legszebb, de azért finom volt!
 



Ha mégis a linzerre fáj a fogad :) itt találod: LINZER

 Jó étvágyat kívánok!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu