2013. november 27., szerda

Fonott kalács

 ...lépésről-lépésre...

...bemutatom, hogy mennyire egyszerű otthon mindenféle "nemkívánatos" összetevőtől mentes fonott kalácsot készíteni. A folyamat ugyan időigényes de a végeredményt az egész család díjazni fogja garantáltan!
   

  

Összetevők:

  • 60 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejszín
  • 1+1 db tojás
  • 1 csipet só
 
  Elkészítés menete:
  • 2 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszek, belemorzsolom az élesztőt, megszórom egy kanál liszttel, felfuttatom.
Nagymama zománcozott edénye! Örök darab!
  • Közben kimérem a többi összetevőt. A lisztet egy dagasztótálba teszem, hozzáadom a maradék cukrot, a tejszínt, a sót és egy tojást. (A másik tojás később szükséges!)
  • Közben felfutott az élesztő, hozzáöntöm és összedagasztom kézzel.
  • Dagasztás kész, megszórom pici liszttel, letakarom és kb. 45-50 perc kelesztés következik.
 
  • Amikor megkelt a tészta, kiöntöm a lisztezett "nyújtódeszkára".
 
 
  • Kb. 1/3 : 2/3 arányban kettéosztom a tésztát.
  • Az 1/3 rész tésztát megsodrom, majd kettéhajtom és csavarok rajta egyet.
  • Egy sütőpapírral kibélelt nagy ovális jénai tálba teszem, megkenem tojásfehérjével.
 
  • A 2/3 rész tésztát három egyenlőre részre osztom, külön-külön egyforma hosszúra sodrom és egyszerű hármas fonást készítek belőle.
 
  • Az így elkészült fonatot ráhelyezem a tálban lévő fehérjével megkent tésztára, majd megkenem a tojás sárgájával. Ezután még kb. 15 percig pihen, közben a sütő melegszik.
 
 
 
  • 180 C fokos sütőbe teszem és 10-15 perc múlva (sütőtől függ) letakarom a tetejét alufóliával. (Ha ez a lépés kimarad akkor szénné ég a teteje, ameddig a belseje megsül.)
  • Tűpróbával is megnézheted, de egy biztos, amikor kellemes kalács illat terjeng a lakásban, tutira elkészült!
  • Kiveszem a sütőből, kiveszem a jénaiból, kicsomagolom és hagyom hűlni. (Ne ess neki azonnal a forró kalácsnak...! Tudom, hogy nehéz megállni, de hadd hűljön...)

  • Íme a csoda!

Jó étvágyat kívánok!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu

Gulyásleves zöldbabbal

avagy az első leves a blogomban...

... és a kakaós csiga elé is kiváló! :)


Az előző bejegyzésemben a rendszeres levesfogyasztás fontosságáról, a zöldségek-gyümölcsök kiemelt szerepéről írtam.

Az első leves mi is lehetne, mindenki kedvence a gulyás, de mégis kissé máshogy, mint ahogy mások készítik. Zöldbabbal... palócos jelleggel...

Szándékosan nem írok most mennyiségeket az összetevőkhöz, szándékosan nem késztetlek arra, hogy mérd le, számod ki... mert mindenkinek a saját ízvilágát kell kialakítania egy leves esetén. Nem mondom meg tehát, hogy mennyi borsot, sót, köményt, fűszerpaprikát használj. Ezt érzéssel kell használni.
Ez az egyik nagy "titok" amikor főzöl, a fűszerek használata! Ha bátortalan vagy akkor nem lesz olyan jó, ha viszont mersz! fűszerezni, akkor mennyei ízekkel találkozol a végén! Bátran a fűszerekkel! (ez az amitől a feleségem is finomabbnak érzi pl. a gulyáslevest, amikor én főzök, mert bátran használom a fűszereket!) EZ FONTOS!

Akkor nézzük én hogy készítem a gulyást:

Hozzávalók:

          Zöldségek                        Fűszerek            Levesbetét
 
          - hagyma                           - só                     nokedli (liszt, víz, só, tojás)
          - paprika                           - őrölt bors
          - paradicsom                       - fűszerpaprika         Hús
          - zeller                              - őrölt kömény
          - sárgarépa                                                   - sertéscomb
          - petrezselyem-gyökér             Egyéb
          - karalábé                          - fakanál :)
          - zöldbab                           - sertészsír a hagyma alá (kókuszzsír is OK!)
                                               - tejföl, erős zöldpaprika a tálaláskor - aki szereti!


Elkészítés menete:

Én kuktában készítem a gulyáslevest, de nem érzek problémát ha neked nincs, mert annyi lesz a különbség, hogy tovább tart a főzőcske. Kuktában határozottan gyorsabb és az ízek is stabilabban összeállnak. :)

  • Az edénybe teszek egy evőkanálnyi sertészsírt, vagy ha van otthon akkor kókuszzsírt. 2 normális fej vöröshagymát felkockázok és a megolvadt zsírra ráteszem. Lassú tűzön - hogy ne égjen meg - időnként megkevergetem és ügyelek hogy az edény falán ne legyen mert megéghet! Az égett hagyma megkeseríti az ételt! Nem szabad az elején ezzel elrontani!

  • Közben a kb. fél kilónyi húst felvágom kis csinos kockákra. (na csak írom a mennyiséget... ejjj!!!)

  •  Amikor a hagyma már vagy 5-10 percet bulizott a zsírral, hozzáadom a felkockázott húst, jól átforgatom, a lángot is magasabbra veszem.
  • Amikor a hús már fehér és akár kissé pirult is félrehúzom a tűzről és befűszerezem. Ekkor bátran mehet a só a bors a fűszerpaprika és a kömény is rá. Ezt jól összeforgatom, miközben a felkockázott paradicsom és paprika 1-2 db is belekerül.


  • Visszateszem a tűzre és gyakorlatilag egy jó pörköltöt készítek így el a leves alapjának.
  • Közben a nagy zellert, két karalábét, két petrezselymet, két sárgarépát és a zöldbabot előkészítem. A zellert csak felnégyelem, karalábét kockázom is meg nagyobb darabokat is vágok, a petrezselyem gyökér mehet egészben, a sárgarépát karikákra szelem, a zöldbab ha friss akkor végeit levágom és feldarabolom, ha fagyasztott akkor nincs teendő vele.

  • Ameddig a pörkölt fő addig az előkészített zöldségek egy tál vízben fürdenek.
  • Amikor a hús megfőtt, szinte kész a bátran fűszerezett pörkölt, akkor hozzáadom a zöldségeket a fürdővizükkel együtt, ilyenkor még egy kis sót mert a zöldségek is vesznek fel belőle. Még adok hozzá vizet, hogy jól ellepje, ugye nem főzeléket készítünk, legyen leve is. :)



  • Tovább főzöm és kész. Ki-ki eldöntheti, hogy a zöldségeket roppanósabban, vagy puhábban szereti, így a főzési idő leírása sem irányadó számodra. Ha a húst előzőleg már kellően megfőzted innen már nem lehet elrontani.
  • Ameddig fő a leves, elkészítem a nokedlit. Ehhez csak liszt, víz, só és tojás szükséges. (Később lesz a nokedliről egy külön bejegyzés, mert szerintem köretnek sem utolsó. (Majd figyeld!)
  • Ezt követi a tálalás amit kifejezetten fontosnak tartok, hogy mielőtt az ízek ejtenek rabságba a látvány se maradjon el! Mivel én bármit képes vagyok tejföllel megenni így én ebből a levesből sem hagyom ki. Tálaláskor teszek a tetejére és karikázok rá erős paprikát is. 


  • Majd betelve a látvánnyal összekeverem a tányérom tartalmát, így egy kissé ragus jelleget ölt, ami nem csak finomabbá teszi de szép is.

Remélem szereted és el is készíted, no és is vissza is jelzel, hogy milyen volt zöldbabbal, tejföllel a gulyásleves...




JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 - GoF3r1 -


Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:
               
Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu