2013. november 27., szerda

Fonott kalács

 ...lépésről-lépésre...

...bemutatom, hogy mennyire egyszerű otthon mindenféle "nemkívánatos" összetevőtől mentes fonott kalácsot készíteni. A folyamat ugyan időigényes de a végeredményt az egész család díjazni fogja garantáltan!
   

  

Összetevők:

  • 60 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejszín
  • 1+1 db tojás
  • 1 csipet só
 
  Elkészítés menete:
  • 2 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszek, belemorzsolom az élesztőt, megszórom egy kanál liszttel, felfuttatom.
Nagymama zománcozott edénye! Örök darab!
  • Közben kimérem a többi összetevőt. A lisztet egy dagasztótálba teszem, hozzáadom a maradék cukrot, a tejszínt, a sót és egy tojást. (A másik tojás később szükséges!)
  • Közben felfutott az élesztő, hozzáöntöm és összedagasztom kézzel.
  • Dagasztás kész, megszórom pici liszttel, letakarom és kb. 45-50 perc kelesztés következik.
 
  • Amikor megkelt a tészta, kiöntöm a lisztezett "nyújtódeszkára".
 
 
  • Kb. 1/3 : 2/3 arányban kettéosztom a tésztát.
  • Az 1/3 rész tésztát megsodrom, majd kettéhajtom és csavarok rajta egyet.
  • Egy sütőpapírral kibélelt nagy ovális jénai tálba teszem, megkenem tojásfehérjével.
 
  • A 2/3 rész tésztát három egyenlőre részre osztom, külön-külön egyforma hosszúra sodrom és egyszerű hármas fonást készítek belőle.
 
  • Az így elkészült fonatot ráhelyezem a tálban lévő fehérjével megkent tésztára, majd megkenem a tojás sárgájával. Ezután még kb. 15 percig pihen, közben a sütő melegszik.
 
 
 
  • 180 C fokos sütőbe teszem és 10-15 perc múlva (sütőtől függ) letakarom a tetejét alufóliával. (Ha ez a lépés kimarad akkor szénné ég a teteje, ameddig a belseje megsül.)
  • Tűpróbával is megnézheted, de egy biztos, amikor kellemes kalács illat terjeng a lakásban, tutira elkészült!
  • Kiveszem a sütőből, kiveszem a jénaiból, kicsomagolom és hagyom hűlni. (Ne ess neki azonnal a forró kalácsnak...! Tudom, hogy nehéz megállni, de hadd hűljön...)

  • Íme a csoda!

Jó étvágyat kívánok!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése