2013. december 8., vasárnap

Almaleves

...szinte cukor nélkül...


Az almát mindenki szereti, gyerek és felnőtt egyaránt.

Fogyasztása kifejezetten javasolt nyersen minden nap. "Minden nap egy alma az orvost távol tartja" - ami egy régi, de nagyon komoly alapokon nyugvó mondás. Az alma ugyanis kiváló antioxidáns- és rostforrás. Nyugodtan pályázhat a legegészségesebb gyümölcsünk címre is, hiszen minden napi fogyasztása esetén az egészségünk védelméért sokat teszünk és számos betegség kialakulásának veszélye is nagy mértékben csökken. 
Pektinben gazdag, ezáltal nem csak a vér koleszterinszintjének csökkentésében, hanem akár a hasmenés kezelésére is kiváló, természetesen nyersen fogyasztva, (pl. reszelt alma). Diétás időszakban is kiemelt szerepe van, emlékezzünk csak gyerekkorunkból, mi volt a főtt krumpli mellé? :)
Megfigyeltem magamon, hogy amikor rendszeresen fogyasztok nyersen almát esténként, könnyebben is fogyok.


A kompót és a leves is kiváló, ízletes eleség almából.

Mi gyakorlatilag cukor nélkül fogyasztjuk az  almalevest, mégis finom. Akkor nézzük, hogy is készül...

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 liter víz
  • 5-6 db alma
  • 3-4 szelet citrom
  • 1-2 evőkanál fahéj
  • szegfűszeg, mazsola ízlés szerint
  • 1/2 - 1 csomag vanília pudingpor
  • 2 - 4 dl hab!tejszín (nem főzőtejszín)
  • 2 cs. vaníliás cukor (a végén!)


Elkészítés menete:

  • A vizet, a meghámozott, felkockázott almát, a citromkarikákat, a mazsolát, a fahéjat, és a szegfűszeget egy fazékba téve felteszem főni.
  • Közben a tejszínt és a pudingport (cukor nélkül) összekeverem.


  • Kb. 10-15 perc főzés után, hőkiegyenlítést végzek, 2-3 merőkanállal szedek a levéből a tejszín és a pudingpor keverékébe, amit így langyosan, melegen hozzáöntök (kevergetés mellett) a leveshez. Így nem lesz csomós...
 
  • Összefőzöm még pár percig. Végül hozzákeverem a vaníliás cukrot és hidegen tálalom. Üdítően finom!


Íme Ő!


 Ajánlom hozzá a paprikás csirkét nokedlivel, ecetes uborkával:




TIPP! Almát nagyon vékony karikára vágom, sütőben vagy a kandalló tetején lassan megfonnyasztom, mézeskalács közé teszem. Fantasztikus esztétikai élményt nyújt! :)




JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

GoF3r1


Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu







Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről: