2013. december 31., kedd

Lencsefőzelék rántott hagymakarikákkal

avagy az Újév első kulináris élvezeti cikke!

 

Miért van az, hogy a magyar családok Újévkor lencsét esznek? Nem ez a kérdés, hanem az, hogy miért csak akkor(?) -tisztelet a kivételnek -, pedig a lencsét elismert táplálkozás tudósaink is minimum havonta javasolják étrendünkbe illeszteni, ugyanis a  
LENCSE:
  • tápláló és jól emészthető
  • magas a fehérjetartalma
  • nem allergén!
  • aminosavakban rendkívül gazdag
  • lassan felszívódó szénhidrátforrás
  • magas A-vitamin tartalma mellett, B-vitaminban is gazdag
  • ásványi anyag tartalma (kálium, vas, cink) is jelenetős (...)
Ugye meggyőztelek?! Akkor nézzük hogy készül a jó lencsefőzelék!


Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • víz
  • babérlevél
  • mustár
  • liszt, olaj, pirospaprika


Elkészítés menete:
  • A lencsét előző nap este átnézem, (van-e benne esetleg rossz szem, vagy nem odavaló bármi is) majd egy edénybe teszem és rengeteg vízbe áztatom. Hadd lepje el bőven, mert sokat felvesz.

  • Átmosom és egy fazékba teszem. Felöntöm vízzel,úgy hogy kb. 1-2 ujjnyival ellepje.
  • Sózom és babérlevelet teszek bele, majd megfőzöm.
 
  • Rántást készítek egy kis edényben. Olajat hevítek, hozzáadom a lisztet, simára keverem, pirítom, majd a végén egy kis porpaprikát adok hozzá és elkeverem ekkor már a tűzről lehúzva, nehogy megégjen a paprika. Ezt főzés közben a lencséhez adom, kevergetés mellett még egy kicsit főzöm még.

  • Amikor már elzártam a lángot, 1 evőkanál mustárt teszek még hozzá és jól elkeverem. Ez igazán pikánssá, különlegessé teszi a főzeléket!


Ismerős, már?, hogy nem kell mindig húst-hússal enni! Főleg most Karácsony után...
Ezért most rántott hagymakarikákat, illetve pirított hagymát ajánlok hozzá. Gyorsan elkészül, olcsó és jól is néz ki. Ja, és finom is mellékesen. :)

Elkészítés menete:
  • Nagy hagyma közepéből vastag szeleteket vágok, majd karikákra szedem 


  • Liszt - tojás - zsemlemorzsa sorrendben bundát készítek a karikáknak. (a tojásba kell egy kis só!!!)



  • Kisütöm (zsírban) és kész is! Pillanatok alatt elkészül.
 

 A maradék hagymát simán megpirítom így az sem megy kárba.



Tipp! Gyerekeknek kedvezhetünk a hét sztárjaival, Tükörtojás csigával és társaival is mellé.

Már csak tálalni kell!
 




JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK 2014-ben IS! :)



- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

 Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu