2013. december 27., péntek

Sült pisztráng

... sokan csak Karácsonykor esznek halat !? Pedig ...

Hogy miért pont pisztráng? Mert ez a kedvencem! Csak szálka ne lenne benne... :)


"A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. A köznyelv a pisztráng elnevezést használja néhány, nem ide tartozó halfaj megnevezésére, mint pl. Cynoscion nebulosus (pöttyös tengeri pisztráng). A pisztrángok húsa olajos.[1] gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban." (Wikipedia)

A Kárpát-medence vízfolyásaiban őshonos sebes pisztráng.


... a halhús sok fehérjét, vitaminokat is tartalmaz. Könnyen emészthető, és olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek elengedhetetlenek szervezetünk számára, de azt előállítani nem képes. (Omega-3)

Fontos, hogy a hal vásárlásánál meg tudjuk állapítani, hogy friss-e!? Erről könnyebben győződhetünk meg mint azt sokan gondolnák. Ha megnyomkodjuk a halat és az ujjunk nyoma gyorsan kisimul akkor bátran gondolhatjuk, hogy friss hallal állunk szemben. Ha a húsa már nem elég rugalmas és az ujjunk nyomására láthatóan ott marad annak helye, akkor nem javasolt a vásárlás. Továbbiakban a hal szeme, kopoltyújának színe is árulkodik arról, hogy friss áruval van-e dolgunk. Ezért is van az, hogy a szakemberek inkább az élő hal vásárlását ajánlják számunkra.

De ki szereti a halat kibelezni, feldolgozni A-tól Z-ig? Én nem. Ezért is tettem le a voksomat a szakszerűen előkészített, megfelelően tárolt, de mégis friss, minél kisebb testű édesvízi pisztráng mellett. 

Szeretem, ha 4 darab tesz ki kb. 1 kg-ot. Ez a standard adag amit sütni szoktunk, persze más is van mellé általában.

Az elkészítés roppant egyszerű és gyors.


  • A halak fejét, valamint a has-, hát és farokúszóit levágom. Kívül-belül hideg-, folyó vízzel megmosom. Belül sózom, borsozom és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Semmit nem teszek alá! A pisztrángot a saját olajában sütöm meg kb. 40 perc alatt 170-180 C fokos sütőben. ( ha olyan kedvem van akkor fokhagymát is teszek bele, illetve sűrűn bevágom ld. a képen, de a nélkül is teljesen jó)



A só és a bors kellőképpen ízletessé teszi, de nem veszi el a fantasztikus ízét a hal húsának!

 
Ebédre természetesen körettel, vacsorára akár a nélkül is tökéletes.

Idén Karácsonykor nálunk a pisztráng sem hiányzott az asztalról. :)


JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 - 

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:


Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu

Diós golyó

avagy egy igazi RETRO recept...

Anno a 70-es, 80-as évek nagy slágere volt többek között a diós golyó. Egy retro receptet osztok meg most, mert aktuálisan sok háztartásban biztosan maradt ki dió, ami a bejgli töltelékéhez nem került felhasználásra. A recept 20 dkg darált dióra alapoz, ennyi még biztosan akad!


De mindenek előtt szenteljünk egy percet a diónak.

“A  dió a magyarok szent fája, számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe. Levelei növekedés gátló vegyületeket építenek fel, ezeket az eső lemossa a talajra. Így gondoskodnak a diófák arról, hogy lombkoronájuk alatt ne nőjenek, szaporodjanak saját gyermekeik. “ (Jéki László: A bölcs diótól a pesto mártásig)

Pár szem dió naponta rendben tartja a vérnyomást és pozitívan hat a koleszterin szintünkre is. Kiváló E-vitamin forrás, aminek az immunrendszerünk erősítésében kiemelt jelentősége van. Továbbá fontos mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás is. Omega-3 tartalma kifejezetten magas, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik. Emellett gyógyszerészeti és kozmetikai célú felhasználása sem mellékes.

A diónak nem csak a termését, hanem a levelét is értékes alapanyagként kezeli a népi gyógyászat.

1 kg dióból kb. 1/2 kg dióbelet nyerünk ki.

Tehát ehhez az étekhez, még fél kiló héjas diót sem kell feltörnünk.

Hozzávalók:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje (kisebb tojás)
  • 2-3 ek. málnaszörp (ne egyszerre tedd bele! nem biztos hogy kell mind)
  • még egy kis darált dió amiben megforgatjuk a kis diógolyókat.
Elkészítés menete:
  • A hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük. Akkor jó ha nem nagyon ragacsos és összeáll egy nagy gombóccá.
  • Ezután kisebb golyókat formálunk belőle, kb 20 darab lesz ebből a masszából.
  • A kis diógolyókat, diódarába tesszük és megforgatjuk benne. ( mákdarába és kókuszba is forgattam dió helyett, úgy is finom lett)

Az így kapott kis diógolyók 30-40 évvel ezelőtt a gyerekzsúrok főszereplői voltak a gesztenyegolyó és a kókuszos babapiskóta golyó mellett. Ez utóbbiakat is később elkészítem.

Készíthetünk belőle kis rudakat is...



Forgathatjuk dió helyett mákba, kókuszreszelékbe is...


Így egy munkamenetben többféle édességet kínálhatunk...

Aki pedig kevésbé bízik a nyers tojásfehérje fogyasztásában, neki is van ötletem. Továbbgondoltam és a kis diógolyókat sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütöttem. :)
Természetesen így már a golyó formáját elvesztette, konkrétan ellapult, de cserébe egy fantasztikus édességet kaptam.

 
A cukor karamellizálódott, a dió pörkölődött és már a tojás fehérje sem volt nyers így. Több napon keresztül fogyasztható, egyéb édesség helyett ajánlom ebben a formában is.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu