2013. december 27., péntek

Sült pisztráng

... sokan csak Karácsonykor esznek halat !? Pedig ...

Hogy miért pont pisztráng? Mert ez a kedvencem! Csak szálka ne lenne benne... :)


"A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. A köznyelv a pisztráng elnevezést használja néhány, nem ide tartozó halfaj megnevezésére, mint pl. Cynoscion nebulosus (pöttyös tengeri pisztráng). A pisztrángok húsa olajos.[1] gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban." (Wikipedia)

A Kárpát-medence vízfolyásaiban őshonos sebes pisztráng.


... a halhús sok fehérjét, vitaminokat is tartalmaz. Könnyen emészthető, és olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek elengedhetetlenek szervezetünk számára, de azt előállítani nem képes. (Omega-3)

Fontos, hogy a hal vásárlásánál meg tudjuk állapítani, hogy friss-e!? Erről könnyebben győződhetünk meg mint azt sokan gondolnák. Ha megnyomkodjuk a halat és az ujjunk nyoma gyorsan kisimul akkor bátran gondolhatjuk, hogy friss hallal állunk szemben. Ha a húsa már nem elég rugalmas és az ujjunk nyomására láthatóan ott marad annak helye, akkor nem javasolt a vásárlás. Továbbiakban a hal szeme, kopoltyújának színe is árulkodik arról, hogy friss áruval van-e dolgunk. Ezért is van az, hogy a szakemberek inkább az élő hal vásárlását ajánlják számunkra.

De ki szereti a halat kibelezni, feldolgozni A-tól Z-ig? Én nem. Ezért is tettem le a voksomat a szakszerűen előkészített, megfelelően tárolt, de mégis friss, minél kisebb testű édesvízi pisztráng mellett. 

Szeretem, ha 4 darab tesz ki kb. 1 kg-ot. Ez a standard adag amit sütni szoktunk, persze más is van mellé általában.

Az elkészítés roppant egyszerű és gyors.


  • A halak fejét, valamint a has-, hát és farokúszóit levágom. Kívül-belül hideg-, folyó vízzel megmosom. Belül sózom, borsozom és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Semmit nem teszek alá! A pisztrángot a saját olajában sütöm meg kb. 40 perc alatt 170-180 C fokos sütőben. ( ha olyan kedvem van akkor fokhagymát is teszek bele, illetve sűrűn bevágom ld. a képen, de a nélkül is teljesen jó)



A só és a bors kellőképpen ízletessé teszi, de nem veszi el a fantasztikus ízét a hal húsának!

 
Ebédre természetesen körettel, vacsorára akár a nélkül is tökéletes.

Idén Karácsonykor nálunk a pisztráng sem hiányzott az asztalról. :)


JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 - 

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:


Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése