2013. december 23., hétfő

Töltött kelt tészta tortaformában megsütve

avagy zöldséggel, hússal, tojással töltött kelt tészta torta alakban :)

 

Megálmodtam, kiviteleztem és itt ülök a gép előtt már egy jó ideje és nem tudom mi legyen a neve ennek az ételnek, na mert persze lusta vagyok utána nézni, hogy egyáltalán valaki készített-e már ilyesmit és az az étel milyen nevet kapott. Ezzel is bizonyítva, hogy saját ötletből született ez a valami... ami kifejezetten jó érzés...

Még gondoltam arra hogy Pizza-torta de a feleségem leszavazta... :) ... pedig nem rossz név ez sem...

Na mindegy ettől még el fog fogyni.

Szóval a feleségem kimenőt kapott szombaton, volt egy kis bevásárlásszerű dolga így ünnep táján. Gyorsan hívtam is a bank telefonos ügyfélszolgálatát, gondoskodva a kártyájához kötődő limitekről... :) :) :) (ez csak vicc volt). Én természetesen magamra vállaltam az ebéd elkészítését. Éppen kreatív kedvemben voltam amúgy is. Fejben már összeállt, hogy szívesen kipróbálnám ezt az ételt, hátha valami jó sül ki belőle. (Itt jegyzem meg, hogy imádták a lányaim :) )

Biztos ami biztos gyorsan főztem egy jó tejfölös kolbászos krumplilevest, ezzel nagyot nem lehet tévedni és ha más nem is lett volna akkor is egy kiadós leves, legfeljebb egy palacsinta utána "B"-tervnek még összedobható... (gondoltam...)

De végül sikerült a tervem, amit most meg is osztok veled is!

Nézzük:

Hozzávalók:

- Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg sertészsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3dl tej
  • só (kb. 2 kk.)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek. cukor
- Töltelékhez:
  • 8-10 dkg zöldborsó
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 egész csirkemell
  • kevés füstölt szalonna
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 db főtt tojás
  • házi készítésű paprikakrém (olyan mint a piros arany vagy pizzakrém)
- Tetejére:
  • tojásfehérje
  • reszelt sajt


Elkészítés menete:
  • Első lépésként elkészítem a tésztát. A lisztet a tojások sárgáját, a zsírt, a sót egy tálba teszem. A tejet langyosítom teszek bele egy evőkanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, meghintem egy kis liszttel. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntöm a többi összetevőhöz és összedagasztom, szokás szerint kézzel.
  •  Meleg helyre teszem, letakarom és hagyom kelni.
  • Ameddig a tészta kel addig elkészítem a "tölteléket".
  • Előveszek három edényt. Az egyikben borsót és sárgarépát párolok, a másikban tojásokat főzök, a harmadikban pedig a húst készítem el.
  • A borsót és a répát tehát megpárolom.
  •  Közben főnek a tojások is.

  •  Apróra kockázom a szalonnát, hagymát és a csirkemellet. A szalonnát megpirítom, majd hozzáadom a hagymát. Megdinsztelem, majd hozzáadom a húst is, amit jól lepirítok, fűszerezek és megfőzöm.
 



  •  Közben a tészta megkelt. Nyújtódeszkára teszem, kettéosztom. Az egyik felét a 24 cm-es csatos tortaformához illeszkedő méretűre nyújtom és belehelyezem.


 
  • Ezután a lapot megkenem házi készítésű paprikakrémmel.
  • Ráhelyezem a töltelék elemeit. Először a zöldséget, majd a húst és végül a kockára vágott főtt tojást.



  • Ezután a tészta másik felét nagyobbra nyújtom mint az előzőt és befedem úgy, hogy a tészta találkozzon az alsó lappal. Lekenem a tojás fehérjével, sajtot reszelek a tetejére és beteszem a sütőbe kb. 180 C fokra és megsütöm.

  • Amikor megsült (tűpróbát javaslom), kiveszem és hagyom egy kicsit hűlni, majd lecsatolom a sütőforma oldalát.
  • Végül mint egy tortát, szeletelem és tálalom.
 
Ajánlok hozzá tartár mártást! (Tejföl+só+cukor+mustár+bors) :)

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

GoF3r1

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről: