2013. december 28., szombat

Rakott krumpli

Zöldséges magyar egytálétel, hivatalosan rakott burgonya...


A burgonya a húsételeinkhez használt köretek egyik legyabrabban használt alapanyaga. Gondolok itt a sült, a pürésített, a petrezselymes változataira.
 
Fontos, hogy fogyasztani kizárólag csak a növény gumóját szabad, azt is helyes tárolás mellett!

Tudtad-e?  
     hogy a burgonya kalóriatartalma 1/3-a a kenyérének.

Tartalmaz keményítőt, fehérjét, A-, B-, C- K vitamint. Hűvös helyen sokáig eltartható.

Hozzávalók:
  • 12 db nagyobb burgonyagumó
  • 6 db tojás
  • fél szál parasztkolbász
  • só, bors
  • 4 dl tejföl + 1-2 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • zsemlemorzsa


Elkészítés menete:
  • A krumplit héjában szinte megfőzöm, közben megfő a tojás és felkarikázom a kolbászt.
  • Előkészítem a tepsit. Kivajazom és zsemlemorzsát szórok bele. Itt nem javaslom a sütőpapír használatát.
  • A krumplit mikor már hűlt akkor a héját leveszem egy kés segítségével, tehát "meghámozom", majd a tepsibe karikázom, úgy hogy ebből egy "tömör" réteget képzek alulra, megsózom.
  • A tojásokat megpucolom, majd felszeletelem és a krumpli rétegre teszem a kolbász karikákkal együtt. Pár kis kocka vajat teszek közé.
  • Borsozom.
  • Újra rétegzem rá a krumplit(+só) és a tojást+kolbászt (+bors). Itt is jön pár kis kocka vaj.
  • A tejfölt és a vizet kis sóval összekeverem és meglocsolom vele a krumpli-tojás-kolbász halom tetejét.
  •  Végül egy kis füstölt szalonnát vágok a tetejére, ami nem csak finom, de jól is mutat mikor megsül.
  • Beteszem a sötőbe és 180 C fokon, kb. 40 percig sütöm.

  •  Elkészült, már csak tálalni kell és...




   ... JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 
- GoF3r1 -


Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu