2013. november 30., szombat

Csigatészta házilag

  • amit ha még nem kóstoltál akkor nem is tudod mi a jó! :)

  • ami gyerekkorom vasárnapi húslevesét idézi Nagymamánál...

  • amihez sok idő kellett, hogy elszántan hozzákezdjek...



Felhívott életem párja és megkérdezte, hogy mennyi csiga van otthon/itthon? Megnéztem és nem sok volt... ekkor jött a nagy gondolat... hiszen már olyan régen készültem rá és minden adott is már hozzá,
  • tudom a receptet ( no ez nem is csoda, ezt mindenki tudja és az a két összetevő ami kell hozzá, minden háztartásban mindig megtalálható...)
  • vannak eszközeim amit még anno a Nagymamámtól kaptam
  • van bátorságom, szeretem az új dolgokat a kihívásokat!

Így belevágtam életem első csigatésztáját elkészíteni. Házi csigát sodortam, a másnapi húsleveshez. Persze csak egy 1 tojásos próba-adaggal... csak óvatosan... :)


Ez a sajátom! :)








Hozzávalók:
  • liszt
  • tojás
  • speciális eszközök (bordázott fa eszköz, hozzá egy hegyes fa és én derelyevágóval csíkoztam, kockáztam fel a tésztát...




Recept:

10 dkg liszthez 1 tojás azaz 1 kg liszthez 10 tojás kell és semmi más! Ezt kell összedolgozni, nagy türelemmel és kitartással mire összeáll a gumiszerű tészta, amit kézzel kinyújtani is öröm... de előbb-utóbb sikerül.

...ott az első 12 darab!!!
Fontos, hogy vizet ne!!! adj a tésztához, mert akkor "csiriz" lesz belőle és minden esélyed elszáll! 
 
Csak ez a két összetevő kell!
Tapasztalatból mondom, hogy mivel tojás és tojás között is van különbség érdemes tojásonként inkább kicsivel kevesebb liszttel indítani mint 10 dkg, mondjuk 9, mert ugye a mérleg is okozhat meglepetést :). Hozzátenni lehet még de ha sok a liszt akkor sem lesz O.K.! a dolog.

Ezzel még volt mit tenni a fotózás után...
Nézzük, hogy sikerült az első csigacsapat, hozzáteszem első próbálkozásra!

..."ez egy őrület, nagyon lassan haladok vele"... (sóhaj)

...hopp-hopp szökik a CSIGA :) :) :)

Meg kell szárítani... (minimum 1 nap...)

... megfőzni sós vízben
 ...és mehet is a levesbe!


ELSŐRE NEM IS OLYAN ROSSZ! :)


Próbáld ki és meglátod, hogy nem is olyan egyszerű...
Nekem a következő alkalommal még vékonyabbra kell nyújtanom a tésztát és kisebb alapokat kell vágnom, mert egy kissé vastag lett, de fantasztikus ízzel találkoztam... sok-sok év után... újra! Össze sem lehet hasonlítani...

A sikerélmény után úgy döntöttem, hogy tökéletesre fejlesztem a csigakészítést a jövőben...

Sok sikert hozzá!
...mert látod nincs lehetetlen!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu