2014. január 18., szombat

Vaníliás, kakaós csiga torta

avagy 

  • Erzsó mama idei szülinapi tortája

  • a 2014. évben az első torta, amit elkészítettem

  • egy saját ötlet által vezérelt újítás, felhasználva a kakaós csiga készítés tudományát..., elkészült GoF3r1 vaníliás, kakaós csiga tortája!



 
A napokban korszakalkotó gondolatom támadt. Úgy gondoltam, készítek egy máskor 30 db kis kakaós csigának való mennyiségből egy gigantikus kakaós csigát, amit megtöltök vanília pudinggal. Utána is néztem a neten, de úgy láttam hogy ez még nem jutott másnak eszébe :) Legalábbis nem találtam hasonlót sem...

Így duplán nagy kedvvel kezdtem neki a meglepetésnek.


Fontos, hogy a kakaóval ne fukarkodjunk!
Isteni lesz így!
 
Akkor vágjunk is bele!


Hozzávalók
 
  Tészta:
  •   50 dkg liszt
  •   7 dkg puha vaj
  •   3 dkg élesztő
  •   3 dl tej
  •   1 tojás sárgája
  •   4 evőkanál cukor
  •   1 mokkáskanál só
  
 Töltelék:
  •   1 csésze cukor
  •   3 evőkanál kakaópor
+ 1-2 cs. pudingpor + 4-8 dl tej
+ 1-2 evőkanál olvasztott vaj a tészta megkenéséhez. (ld. lent)

Elkészítés menete:


  • 3 dl langyos tejbe 1 ek. cukrot teszek majd 3 dkg élesztőt belemorzsolok és a tetejére 1 ek lisztet szórok.

  • Az 50 dkg lisztet dagasztótálba teszem. Hozzáadom a 7 dkg puha, lágy vajat, az 1 tojás sárgáját, 3 ek. cukrot, a sót és az időközben felfuttatott élesztőt.
  • Következik a dagasztás, kézzel. Amikor kész a dagasztás, azaz elválik a táltól a tészta, következik a kelesztés.
  • Pici liszttel meg lehet hinteni, ez nem annyira fontos és le kell takarni. Erre praktikus egy konyharuha. A kelesztés langyos helyen történjen, kb. 45 percig tart.
  • Amikor a tészta megkelt, kiöntöm a nyújtó"deszkára".
  • Egyben kinyújtom, úgy, hogy kellően széles egyforma csíkokra tudjam felvágni.


  • Ezután a csíkokat olvasztott vajjal megkenem és a cukor és a kakaópor keveréket vastagon rászórom, egyenletesen.
  • Majd az első csíkot feltekerem, majd a második csíkkal össze"ragasztva" tovább göngyölöm ... és így tovább ameddig az egész tésztám el nem fogy. ( a "hulladékot" is beleértve!)
 
  • Ezután óvatosan belehelyezem a 28 cm átmérőjű csatos tortaformába és beteszem a sütőbe, amit már 180 C fokra előmelegítettem.
 
  • Sütés közben így néz ki: (közben, mivel most volt egy bontott csomag vaníliás pudingpor, így másfél csomagból pudingot főzök, viszonylag sűrűbbre, mint általában)
  • Le kellett takarnom alufóliával félsülés állapotában mert megégett volna a teteje... (!!!)
  • 45-50 perc alatt meg is sül, kiveszem, de ekkor még nincs vége, korántsem.
Giga Csiga! :)
  • A közepét egy nagy késsel kimetszem, és a közben elkészített pudinggal megtöltöm, majd visszahelyezem a "sapkáját". Egy nagy kör alakú tálra teszem ez már a végleges helye és a maradék pudinggal tetszőlegesen mellécsorgatok annyit, hogy szép legyen. (Ez a fogyasztásnál plusz krém annak, aki még kér hozzá.)
 
  • Íme az interneten még sehol nem fellehető specialitás, ami a fentiek alapján egy könnyen elkészíthető, extrán gusztusos finomság:

Ugye, hogy milyen ínycsiklandó!? ...és milyen finom!!!
Az elkészítéshez sok sikert!

Jó étvágyat kívánok!

- GoF3r1 - 

Vagy inkább a normál változatot szeretnéd elkészíteni?  Kattints ide és indulhat is a móka: kakaós csiga


Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu 




Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről: