2013. december 10., kedd

Mézes-grízes torta


avagy Apám 63-as rajtszámú születésnapi tortája...



Apámnak elég nehéz a kedvébe járni, ha süteményről van szó. Elég szűk azon édességek köre ami szívesen elfogyaszt. Általában ha egy családtagunk születésnapja közeleg időben elkezdem törni a fejem, hogy mi is legyen az idei mestermű számára! Én ugyanis nem "boltba" megyek, hanem megsütöm és feldíszítem... December 4-én reggel arra ébredtem, hogy tudom is mivel lepem meg 9-én, a születése napján, aminek biztosan nem tud majd ellenállni.


A gondolatom december lévén, a mézeskalács körül forgott. De ugyebár születésnapra torta dukál! Emlékszem, hogy amikor Nagymamám mézeskalácsot sütött abból Apám mindig evett!
Így, mint arra az előzőekben már utaltam, szó szerint megálmodtam, hogy nem viszem túlzásba, de mégis valami guszta mézeskalács alapú sütemény lesz a befutó.  

De hogy lesz a mézeskalácsból torta?!


December 6-án este megsütöttem három mézes tortalapot, egy nagyobbat és két egyforma átmérőjű kisebbet, amiből az egyikre még sütés előtt stílusosan fenyőt hóembert stb. figurát sütöttem rá. Ez utóbbi lett a felső lap. Ezzel egy időben mivel 1 kg lisztből gyúrtam tésztát, apróbb mézeskalács figurákat is készítettem, no meg kör alakzatokat is amiket a torta oldalára terveztem. Kézzel megformáztam egy hatost és egy hármast majd tojásfehérjével össze"ragasztottam" és megsütöttem.

December 7-én este cukormázat készítettem ( 1 tojás fehérje + 15 dkg porcukor ) és a kis kör alakú mézeskalácsokat kettévágva a megfelelő helyre "ragasztottam". A felső lapon lévő domborulatokat is kontúroztam a mázzal egy általam ilyenkor használt fecskendő segítségével. Továbbá a tetejére egy 3D-s fenyőt is kreáltam az előző nap megsütött 3 fél fenyőből. Így készen voltam a vázzal és a tetejének a dekorációjával.


 

December 8-án este mivel elég volt egy nappal korábban elkészítettem a grízes, pudingos, mazsolás tölteléket és miután minden lap alját megkentem házi szilvalekvárral beletöltöttem és hűvösre tettem, hogy minél gyorsabban kihűljön. Előtte még készítettem róla egy-két képet, mert tudtam hogy egy nap múlva már nem sok minden marad belőle. :) 
De ez így is van jól.




December 9-én este pedig gyertyagyújtást követően megettük... :)


Még egyszer Isten éltessen Apa! ;)

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:


Ezek a torták is az én műveim, melyek egytől-egyig nagy sikert arattak, 2013-ban:





Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről: