... az egyik nagy kedvencem ami apró csiperkéből készül!
Kezdjük egy-két viccel, a szokott módon, hogy vidáman vághassunk bele a gombapörkölt "elkészítésébe".
Két csiga találkozik, az egyik tele van horzsolásokkal.
Erre megkérdezi a másik:

Mire a válasz:
- Jaj, ne is mondd... Rohanok az erdőben, és hát egyszer csak nem kinőtt elém egy gomba...! (...)

- Miről lehet felismerni a rókagombát?
- Sunyin néz. (...)
Komolyabbra fordítva...
...a gomba izgalmas konyhai alapanyag, hiszen igen tápláló, mégis kevés kalóriát viszünk be vele. Ez utóbbit én a tejföllel szeretem agyonütni, de ha egyszer imádom a tejfölt... akkor... :)
A gomba koleszterinmentes! Az állati fehérjékhez hasonló fehérjeforrás. Ebből következik, hogy időnként húspótló szerepet is betölthet. A fehérjén túlmenően ásványi anyagokat, A-, B, és D!!! vitaminokat, zsírokat (...) is tartalmaz. A D-vitaminnak manapság egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az "egészség-kutatók".
A szakirodalom szerint étvágygerjesztő hatású, de én ezt még sohasem tapasztaltam. :)
FONTOS! A romlott gomba súlyos mérgezést okoz ezért két jó tanácsot kell megfogadni:

- Mindig csak friss gombából dolgozz!
- Annyit készíts el frissen, ami egy napon belül elfogy!
No akkor szinte mindent tudunk már, készítsünk egy finom paprikást gombából:
Hozzávalók:
- kb. 50 dkg apró csiperke gomba
- 1-2 evőkanál zsír
- 2 fej hagyma (alap esetben vörös, de előfordul, hogy csak lila van, nem gond!)
- só
- örölt bors
- piros porpaprika (édes-nemes/csípős, kinek mi...)
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 2-3 dl víz
- Hagymát aprítok, felteszem egy kis zsírba, lassú tűzön...
- Közben megpucolom a kis gombafejeke, majd a hagymához adom és jól áthevítem.
- A gombát nem aprítom, nem szeletelem, egészben teszem bele, mert ez apró, ez a lényege!
- Félrehúzom és hozzáadom a sót, borsot, pirospaprikát és egy kis vizet. (1-2 dl) Vizet azért, hogy nehogy megégjen a paprika, hiszen ekkor még a gomba nem engedett levet.
- Visszateszem és főzöm.
- Közben a tejfölt és 1 dl vizet kézi habverővel simára keverek.
- Hozzáadom a gombához, jól elkeverem és még tovább főzöm. Amikor kellően sűrű a szaftja, akkor kész is!
Készíthetünk hozzá rizset, tört burgonyát (krumplipüré) de nokedlivel tálalva egyenesen felülmúlhatatlan.
Most kukoricás rizs volt a köret.
Kellemes látványt nyújtanak a sárga kukoricaszemek... :)
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
- GoF3r1 -
Tetszett?
kérlek csatlakozz
a kedvelőim táborához a facebookon
és
a kedvelőim táborához a facebookon
és
mindig értesülsz
a legfrissebb bejegyzéseimről:
a legfrissebb bejegyzéseimről:
E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése