2014. február 1., szombat

Tejfölös gombapaprikás

... az egyik nagy kedvencem ami apró csiperkéből készül!


Kezdjük egy-két viccel, a szokott módon, hogy vidáman vághassunk bele a gombapörkölt "elkészítésébe".

Két csiga találkozik, az egyik tele van horzsolásokkal.
Erre megkérdezi a másik:
- Hát veled meg mi történt?
Mire a válasz:
- Jaj, ne is mondd... Rohanok az erdőben, és hát egyszer csak nem kinőtt elém egy gomba...! (...)

 - Miről lehet felismerni a rókagombát?
- Sunyin néz. (...)  

Komolyabbra fordítva...

...a gomba izgalmas konyhai alapanyag, hiszen igen tápláló, mégis kevés kalóriát viszünk be vele. Ez utóbbit én a tejföllel szeretem agyonütni, de ha egyszer imádom a tejfölt... akkor... :)
A gomba koleszterinmentes! Az állati fehérjékhez hasonló fehérjeforrás. Ebből következik, hogy időnként húspótló szerepet is betölthet. A fehérjén túlmenően ásványi anyagokat, A-, B, és D!!! vitaminokat, zsírokat (...) is tartalmaz. A D-vitaminnak manapság egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az "egészség-kutatók".

A szakirodalom szerint étvágygerjesztő hatású, de én ezt még sohasem tapasztaltam. :)

FONTOS! A romlott gomba súlyos mérgezést okoz ezért két jó tanácsot kell megfogadni:

- Mindig csak friss gombából dolgozz!
- Annyit készíts el frissen, ami egy napon belül elfogy!




No akkor szinte mindent tudunk már, készítsünk egy finom paprikást gombából:

Hozzávalók:
  • kb. 50 dkg apró csiperke gomba
  • 1-2 evőkanál zsír
  • 2 fej hagyma (alap esetben vörös, de előfordul, hogy csak lila van, nem gond!)
  • örölt bors
  • piros porpaprika (édes-nemes/csípős, kinek mi...)
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2-3 dl víz
Elkészítés menete:
  • Hagymát aprítok, felteszem egy kis zsírba, lassú tűzön... 
 

  •  Közben megpucolom a kis gombafejeke, majd a hagymához adom és jól áthevítem.
  • A gombát nem aprítom, nem szeletelem, egészben teszem bele, mert ez apró, ez a lényege!

  • Félrehúzom és hozzáadom a sót, borsot, pirospaprikát és egy kis vizet. (1-2 dl) Vizet azért, hogy nehogy megégjen a paprika, hiszen ekkor még a gomba nem engedett levet.
  • Visszateszem és főzöm.
  • Közben a tejfölt és 1 dl vizet kézi habverővel simára keverek.



  • Hozzáadom a gombához, jól elkeverem és még tovább főzöm. Amikor kellően sűrű a szaftja, akkor kész is!
 
 

Készíthetünk hozzá rizset, tört burgonyát (krumplipüré) de nokedlivel tálalva egyenesen felülmúlhatatlan. 
Most kukoricás rizs volt a köret. 
Kellemes látványt nyújtanak a sárga kukoricaszemek... :)

 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése