... egy igazán könnyen elkészíthető és mégis nagyszerű sütemény!
Az alapja egy isteni könnyű piskóta, amit kedvedre variálhatsz...
Ebből a tuti kiindulási pontból, kellő fantázia esetén végeláthatatlan a variációs lehetőségek száma. A mai egy házi szilvalekvárral és egy diós tejszínhabbal megvadított istenien könnyű piskóta, de ez a mennyiség egy kisebb tortának is tökéletes lehet.
Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a végeredmény profi lett, ugyanis aki evett belőle, repetázott is! :) :) :)
Hogy miért éri meg elkészíteni? Nekem ennyi elég: " Apa kérek még..." :)
Nézzük, a receptet!
Hozzávalók:
- Piskóta:
- 6 tojás (ketté kell választani precízen!)
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- szűk 1 dl tej / 6 evőkanál tej
- 30 dkg cukor
- Krém (hab) a tetejére:
- 4 dl tejszín
- 15 dkg darált dió (lehet 20 dkg is akár)
- 4 evőkanál porcukor (vagy 3 és akkor "diétásabb" lesz :) )
+ középre szilvalekvár került.
Elkészítés menete:
Első lépésként a piskótát készítem el.
- A hozzávalókat előkészítem.
- A lisztet és a sütőport összekeverem. Most volt egy kis Tündérke, aki segített nekem ebben. Végül is ez egy alapvetően meghatározó rész. :)
- A tejet egy kis lábasba teszem, majd hozzáadom a cukrot. Ezt lassan összefőzöm.
- Közben a tojásokat, nagy gondossággal kettéválasztom.
- A fehérjéből kemény habot verek, közben kevergetem a tejes cukorszirupot is.
- A felvert tojásfehérje habhoz hozzáöntöm a szirupot. (Igen úgy, gyakorlatilag forrón. Egyébként ha hagyom kihűlni akkor már nem lesz homogén, a teteje megkeményedik... úgy már nem O.K.!)
- A habverővel tovább keverem, majd hozzáöntöm a tojások sárgáit is és ezt is keverem a géppel tovább. Szép sárga, könnyű, habos, krémes masszát kapok.
- A sütőporral összekevert lisztet apránként hozzáadom és ezt már kézi erővel óvatosan összeforgatom.
- Sütőpapírral kibélelt magas falú "tepsibe" teszem és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
- Kész is.
- Kicsit hűl és hosszirányban kettévágom. Megkenem lekvárral, majd összerakom.
Második lépés a tetejére a krém, a diós hab elkészítése:
Miközben ezt készítem a piskótának van ideje annyit hűlni, hogy bátran rákenhetem amikor készen vagyok vele.
- 15 dkg dióbelet ledarálok ( itt is volt segítségem :) ), majd hozzáadok 3-4 evőkanál porcukrot. Összekeverem.
- 4 dl tejszínt kemény habbá verem fel.
- A habhoz hozzáadom a darált dió és a porcukor keverékét és összedolgozom. (géppel)
- Végül gondosan elkenem a sütemény tetején.
Itt jegyzem meg hogy aki szereti az "extrákat" használhat hozzá habfixálót, de szerintem felesleges. Úgyis tejszínes ezt meg kell csinálni és meg kell enni rövidesen! ;)
Azonnal fogyasztható, nagyon finom és mutatós sütemény.
Íme:
Jó étvágyat kívánok!
- GoF3r1 -
Tetszik?
...kedveld GoF3r1-t a facebook-on is
és
és
mindig értesülsz
a legfrissebb bejegyzésekről:
a legfrissebb bejegyzésekről:
E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu