2013. december 27., péntek

Diós golyó

avagy egy igazi RETRO recept...

Anno a 70-es, 80-as évek nagy slágere volt többek között a diós golyó. Egy retro receptet osztok meg most, mert aktuálisan sok háztartásban biztosan maradt ki dió, ami a bejgli töltelékéhez nem került felhasználásra. A recept 20 dkg darált dióra alapoz, ennyi még biztosan akad!


De mindenek előtt szenteljünk egy percet a diónak.

“A  dió a magyarok szent fája, számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe. Levelei növekedés gátló vegyületeket építenek fel, ezeket az eső lemossa a talajra. Így gondoskodnak a diófák arról, hogy lombkoronájuk alatt ne nőjenek, szaporodjanak saját gyermekeik. “ (Jéki László: A bölcs diótól a pesto mártásig)

Pár szem dió naponta rendben tartja a vérnyomást és pozitívan hat a koleszterin szintünkre is. Kiváló E-vitamin forrás, aminek az immunrendszerünk erősítésében kiemelt jelentősége van. Továbbá fontos mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás is. Omega-3 tartalma kifejezetten magas, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik. Emellett gyógyszerészeti és kozmetikai célú felhasználása sem mellékes.

A diónak nem csak a termését, hanem a levelét is értékes alapanyagként kezeli a népi gyógyászat.

1 kg dióból kb. 1/2 kg dióbelet nyerünk ki.

Tehát ehhez az étekhez, még fél kiló héjas diót sem kell feltörnünk.

Hozzávalók:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje (kisebb tojás)
  • 2-3 ek. málnaszörp (ne egyszerre tedd bele! nem biztos hogy kell mind)
  • még egy kis darált dió amiben megforgatjuk a kis diógolyókat.
Elkészítés menete:
  • A hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük. Akkor jó ha nem nagyon ragacsos és összeáll egy nagy gombóccá.
  • Ezután kisebb golyókat formálunk belőle, kb 20 darab lesz ebből a masszából.
  • A kis diógolyókat, diódarába tesszük és megforgatjuk benne. ( mákdarába és kókuszba is forgattam dió helyett, úgy is finom lett)

Az így kapott kis diógolyók 30-40 évvel ezelőtt a gyerekzsúrok főszereplői voltak a gesztenyegolyó és a kókuszos babapiskóta golyó mellett. Ez utóbbiakat is később elkészítem.

Készíthetünk belőle kis rudakat is...



Forgathatjuk dió helyett mákba, kókuszreszelékbe is...


Így egy munkamenetben többféle édességet kínálhatunk...

Aki pedig kevésbé bízik a nyers tojásfehérje fogyasztásában, neki is van ötletem. Továbbgondoltam és a kis diógolyókat sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütöttem. :)
Természetesen így már a golyó formáját elvesztette, konkrétan ellapult, de cserébe egy fantasztikus édességet kaptam.

 
A cukor karamellizálódott, a dió pörkölődött és már a tojás fehérje sem volt nyers így. Több napon keresztül fogyasztható, egyéb édesség helyett ajánlom ebben a formában is.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

- GoF3r1 -

Tetszett?
kérlek csatlakozz 
 a kedvelőim táborához a facebookon 
és 
mindig értesülsz 
a legfrissebb bejegyzéseimről:

E-mail: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése