illetve Túrós béles, ki hogy ismeri...
Ismét egy olyan süti, amit szinte mindenki kedvel. Aki nem, neki a túróval lehet baja... :)
Pedig a túró, alacsony zsírtartalmú, magas biológiai értékű
fehérjében gazdag, kalciumot és foszfort is tartalmazó tejtermék. Alacsony energiatartalma
miatt speciális szénhidrátdiéta jeles képviselője is, kevesen tudják, hogy a túró kifejezetten könnyen emészthető szervezetünk számára. Élettani hatása miatt máj- és cukorbetegek részére is kiváló eledel.
Egyszóval én nagyon szeretem, minden formában, legyen az palacsinta töltelék, torta krém, csusza feltét vagy akár kelt tészta batyu tartalma...
A mai bejegyzés ez utóbbiról szól.
Nézzük!
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál porcukor
- 6-7 dkg zsír (olvasztva)
- 2-2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- pici só
- 50 dkg túró
- 2 tojás (sárgája és fehérje külön!)
- 2 evőkanál búzadara
- 3-5 evőkanál porcukor
- mazsola ízlés szerint (egy jó nagy marék! min.)
- reszelt citromhéj
- 1-2 csomag vaníliáscukor
+ 1 tojás a lekenéshez!
Elkészítés menete:
Először a tésztát állítom össze, a töltelékkel ráérek, mert bőven van idő rá, amikor a tészta kel, így nem veszítek drága időt.
- A 3 dl tejet langyosítom, teszek bele 1 evőkanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és a tetejét meghintem egy kis liszttel. Ameddig felfut az élesztő, fél kiló lisztet, egy egész tojást, a felolvasztott zsírt (lehet vaj is de így költségkímélőbb), a másik evőkanál porcukrot és egy kis sót dagasztótálba teszek. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt és összedagasztom, szokás szerint kézzel. (hiszen régen nem volt gép mégis isteni finomakat sütöttek nagyanyáink, ennek a titka pedig a kéz melege lehetett)
Amikor kellően összedagasztottam a tésztát, meghintem egy kicsi liszttel, letakarom és meleg helyre teszem. Minimum duplájára kelesztem.
Addig van idő, mint említettem is már, a töltelék elkészítésére.
- A túrót, két tojás sárgáját, a búzadarát, a cukrot és a mazsolát egy tálba teszem és jól összedolgozom egy villával.
- A két tojás fehérjét felverem.
- Az így kapott kemény habot hozzáöntöm a túrós töltelékhez és óvatosan összeforgatom.
Ezzel elkészültem a töltelékkel.
- Közben jól megkelt a tészta. Kiöntöm lisztezett nyújtódeszkára, majd vékonyra kinyújtom.
Lehet jó vékony, kb. 3 mm is, mert úgyis tovább kel még. Ebből a mennyiségből nekem 27 darab lett.
- Kb. 10x10 cm-es alapokba egyenlően elosztom a tölteléket.
- Az átellenes sarkait kissé kihúzom, majd felhajtom, összefogva mind a négyet, lazán csavarok rajta, majd finoman lenyomom, így biztosan nem nyílik szét. :) (Ha mégis, akkor sincs semmi baj, mert úgyis elfogy... :) ... fel a fejjel legközelebb sikerül.)
- A négy sarkát kissé megigazítom és katonás sorban várakoznak a sütésre.
- Sütőpapírt teszek a tepsibe és kellő távolságra ráhelyezem őket.
Egy tojást fel kell még verni és lekenni a tetejét. (erről nem készült kép kivételesen.)
A 27 darab, 3 tepsiben szellősen elfér, így nem is nőnek, sülnek össze.
180 C fokon kb. negyed óra alatt kész.
Miután kivettem és hűlt egy kicsit porcukorral tálalom.
Jó étvágyat kívánok!
-GoF3r1-
Tetszett?
Tetszett?
kérlek csatlakozz
a kedvelőim táborához a facebookon
és
a kedvelőim táborához a facebookon
és
mindig értesülsz
a legfrissebb bejegyzéseimről:
a legfrissebb bejegyzéseimről:
Email: gof3r1akonyhaban@postafiok.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése